Over Hans Elbersen

Van Amsterdam naar Groningen &  Drenthe

Hans Elbersen (1953) bracht zijn jeugd door in Amsterdam en was er sinds eind jaren '60 actief als zanger en gitarist in diverse popgroepen. Na zijn rechtenstudie aan de VU werkte hij enige jaren als juridisch beleidsmedewerker voor de gemeente Haarlemmermeer. Hij nam ontslag, pakte de muziek weer op en werkte geruime tijd als cultuurjournalist voor het Haarlems Dagblad. In de jaren '80 trad hij als jazzzanger op onder de artiestennaam Nick Nilov. Naast de muziek bleef hij schrijven voor Haarlems Dagblad en werkte op de afdelingen Communicatie en Voorlichting van de Gemeente Hilversum en de Gemeente Utrecht.

Speelde als pianist en acteur in een muziektheaterproductie (begin ’90), volgde acteerlessen, speelde in theaterproducties, deed gastrollen voor tv, schreef liedjes voor een kleinkunstprogramma en maakte ‘theater op maat’ voor instellingen, scholen, bedrijven en musea. Werkte vele jaren als acteur in trainingen (communicatie, agressie, management) voor bedrijven in het gehele land.  

In 2001 verhuisde hij met zijn partner naar Wedde. Sindsdien heeft hij zijn sporen in het culturele veld van ZO Groningen en Drenthe nagelaten als theatermaker, regisseur en producent.

Met zijn CommunArt Projectenbureau is hij als dienstverlenend bedrijf voor de kunst- en cultuursector sinds 2010 actief in de regio als project(bege)leider en fondsenwerver voor instellingen, festivals, evenementen en theaterproducties.  

 

Theatermaker, Regisseur & Muzikant

In 2007 richtte Hans Theatergroep Amuse op, een leer/spelproject voor amateurs uit de regio, waarvoor hij tussen 2008 en 2012 vier muziektheaterproducties op locatie regisseerde: Gesmolten Hart, Wat u Wilt, Het Bloedbad van Bourtange en Schrijf me in het Zand.

Hij was betrokken bij diverse culturele projecten in de regio, was artistiek leider van muziektheaterproductie ‘Occis’ (Oldambtmeer 2008) en het Theater & Muziekfestival ‘PRoost!’ (2009). Regisseerde tussen 2011-2014 amateurspelers in ‘Herstel van de Toekomst’ (Stichting Peerd, De Toekomst, v/m kartonfabriek in Scheemda) en drie opera’s van Albert Lortzing (Zar und Zimmermann, Der Wildschütz en Scènes uit Mozart’s Leven) voor resp. Muziektheater De Kanaalstreek en Stichting Noordelijk Muziektheater. 

Verder regisseerde hij tussen 2017-2019 de concertvoorstelling ‘Passie & Romantiek’ van Stichting Sarastro, de musical ‘Anatevka’ voor Muziektheater Stadskanaal/Pro Burletta Hoogezand en de eenakter ‘Bezoek’ voor zijn eigen Theatergroep Amuse.

En dan is er nog..... de muziek: sinds 2018 is Hans frontman, zanger en leadgitarist van de Oldambt Blues Company. Daarnaast vormde hij in de Corona-periode een coverband met oude makkers uit Hilversum e.o. Nick Nilov's Blue Train (Blues & Beyond) en maakte in 2023 met collega gitarist/componist Piet van Zanten twee albums met nieuwe opnamen van de oude songs van hun band 'Whirligig' uit het Amsterdam van de jaren '80: 'Double Dutch Treat' (release 1 april 2023) en 'Forgotten Songs' (release 1 november 2023, beide te beluisteren op diverse social media, waaronder Spotify en YouTube. 

Valthermond, December 2023

 

Typ hier tekst

Huidige diensten

Fondsenwerving & projectleiding

CommunArt Projectenbureau is sinds 2010 gestart als dienstverlenend bedrijf voor de kunst- en cultuursector. Hans is hiermee o.a. actief in de regio Zuid-Oost Groningen als project(bege)leider en fondsenwerver voor instellingen, festivals, evenementen en theaterproducties.

Van 2012-2017 was Hans o.m. hoofd van de Algemene Muziekschool Oost Groningen, en begeleidde de overgang van die instelling naar Cultuurhuis De Klinker. Hij was daarnaast in 2015 en 2016 projectleider en fondsenwerver van het Tellerlikker Festival, een culturele en culinaire markt voor Oldambt, i.s.m. De Stichting Marketing Oldambt en De Klinker.

Voor Oldambt Cultuur was Hans projectcoördinator van het kunstevenement Rondom Waalkens. Sinds 1 januari 2018 is hij voor Oldambt Cultuur zakelijk coördinator van het project ‘A7 wordt Art7’ (zie oldambtcultuur.nl).
 

Meer informatie